Бременната жена трябва да се храни не само своя организъм, но и да доставя и на плода всички необходими вещества за растежа му. Цялото развитие на плода от яйцеклетката до новороденото зависи от храненето на майката. Теглото, ръстът, формата и общото състояние на новороденото зависят от това, дали бременната се храни правилно и редовно, дали тя е приемала достатъчно белтъци, особено от животински произход, достатъчно витамини и минерални соли ( специално калции и фосфор) и микроелементи.
Бременната трябва да се храни обаче повече главно през втората половина на бременността. Според повечето автори дневната дажба трябва де се увеличи с около 20% или средно с 500 калории. Нормално бременната има по-добър апетит. Не е правилна обаче пословицата, че "бременната трябва трябва да яде за двама". Свръх-прехранването, което води до прекомерно затлъстяване на бременната, може да бъде даже опасно за храносмилателната система, черният дроб и бъбреците.
Храната на бременната трябва да съдържа главно повече белтъци, особено от животински произход, минерални соли, витамини и нормално количество въглехидрати и мазнини. Най-добрите храни за бременната са: месо, риба, черен дроб и вътрешности, яйца, зеленчуци и плодове, главно в суров вид поради изобилието на Витамин C, органични киселини и минерални вещества. От мазнините се препоръчват главно кравето масло и олиото.
Бременната трябва да избягва солени месни и рибни консерви, силно кафе, алкохол, чай, херинги, колбаси, подправки, като лютив червен пипер, черен пипер,запържени храни, лой, свинска мас,алергизиращи храни, миди, раци и други.
Кърмещата трябва да продължи да се храни със същата храна както през бременността, само че трябва да увеличи количеството на храната, тъй като повече от 1000 калории майката губи с млякото, което детето суче. Кърмещата жена трябва да приеме ежедневно около 1 литър мляко, 60-70 грама сирене, месо или около 150 грама черен дроб, 2 яйца и изобилно плодове и зеленчуци. Тя трябва да получава още хляб, ориз и тестени произведения само колкото да допълни ежедневната си калорийна потребност.
Освен от достатъчно и качествена храна бременната и кърмещата жена се нуждае от слънце, чист въздух и добър продължителен сън, за да може да се синтезира и отдава на малкото дете антир-ахитичният Витамин D. Ако тези условия липсват - добре е към храната да се прибавя и витамин D.
Примерно меню за кармачка
Закуска: кифла или сандвич с мляко или шипков чай с масло, сирене, пастет, колбас или яйце, ябълка, домат или морков.
Закуска в 10 ч.: бисквити или кекс с чаша мляко, боза или сок от плод.
Обяд: супа от месо със зеленчуци, ястие с месо или риба и зеленчуци, салата, пресен плод или компот
Следобедна закуска: мляко с ориз или грис, чаша нектар или плодове
Вечеря: ястие със зеленчуци или варива, едно яйце или кашкавал, кренвирш, салата, кисело мляко
Преди лягане: чаша айран или сок (нектар), боза, плод
Публикуване на коментар