Да помогнем!

Home » , » Затлъстяване

Затлъстяване

Penulis : mockata2 on 22.04.2013 г.

  Болест или козметичен дефект е затлъстяването? Времето на тези спорове е отдавна отминало. Медицината е категорична по въпроса. Затлъстяването е сериозно заболяване. Наднорменото отлагане на тлъстини е болестно състояние с много тежки последици. Пълнотата води до намаляване на работоспособността и жизнеността, потиска психиката. Статистиките показват, че хора с излишни килограми живеят по-малко и са по-уязвими от други болести, отколкото тези с нормална телесна маса. Затлъстяването е благоприятна почва за появата на редица тежки страдания, като подагра, атеросклероза, хиперлипопротеинемии - повишени масти и холестерол в кръвта, високо артериално наляганедиабет,  пясък и камъни в бъбреците и жлъчката. Затлъстелите хора по-често прекарват миокарден инфаркт или мозъчен инсулт, страдат от стенокардия.
  Пълният човек "носи" извънреден товар от 20-30-50 килограма тлъстини. Това затруднява работата на сърцето. Сърдечния мускул се съкращава по-често и по-бързо се износва. Затлъстялото сърце трудно изтласква кръвта по изменените и уплътнени кръвоносни съдове. То е подпирано от коремните тлъстини и лесно може да се завърти около оста си. Това ненормално разположение на сърцето често става причина за тежест и болка в сърдечната област. Хората със затлъстяване се оплакват по-често от задух, кашлица и болки в гърдите. Хроничните деформиращи ставни заболявания нерядко са спътници на свръх-масата. Около 3/4 от затлъстелите над 40-годишна възраст, лекувани в Клиники по лечебно хранене и метаболитни заболявания, са изразени артрозни изменения. Увеличената телесна маса е предпоставка за по-бързо износване на ставите, за появата на обменни изменения в тях.
  Разширените вени, тромбофлебитите са все по-честа "привилегия" на пълните. Проучванията показват, че съществува връзка между затлъстяването и рака. Установено е, че ракът на млечната жлеза и на матката се среща по-често сред пълните жени. Ракът на дебелото черво също така спохожда повече хората, консумиращи в големи количества тлъста храна.
  Става ясно колко са прави били французите, които с чувство за хумор са определяли три степени на затлъстяването: 1-ва степен - всички ти завиждат, 2-ра степен - всички ти се смеят, 3-та степен всички ви съжаляват.
 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Споделяне :

Публикуване на коментар

 
Company Info | Contact Us
Copyright © 2013. Здравна тема . Всички права запазени.
Всички статии могат да бъдат ползвани само чрез изричното споменаване на източника.
Design Template by Здравна тема | Powered by Blogger