Да помогнем!

Home » , , , » Какво трябва да знаем за Витамин С

Какво трябва да знаем за Витамин С

Penulis : mockata2 on 7.04.2013 г.

  Витамин С е един от най-важните витамини за човешкият организъм. Той е с изключително биологично действие. Необходим е за всяка жива клетка. Витамин С взема участие във всички окислително-откислителни процеси, в обмяна на белтъците, в образуването на съединителна тъкан и особено костите и зъбите. Голяма е ролята на витамин С в защитата на организма срещу инфекциозните и простудните заболявания. Съдействува за обезвреждането на различни   те отровни вещества, проникнали отвън или образували се в организма при неправилна  обмяна на веществата. Витамин С подтиква формирането на различни кръвни клетки на кръвното багрило. Той засилва устойчивостта на кръвоносните капиляри, като подпомага изграждането на спояващи клетките вещества. Витамин С има връзка също с различните хормони и жлези с вътрешна секреция, на първо място с надбъбречната жлеза.
  При нормален внос на витамин С в организма, но при смущение на неговото всмукване от червата поради заболяване на стомашно-чревния канал (гастрит, ентероколит) или при значителното му изразходване се предизвикват болестни състояния, изразени било с признаците на частичен недоимак (хиповитаминоза), било с пълен нодоимак (скорбут).


  При хиповитаминоза човек усеща лесна физическа умора и умствена умора, става раздразнителен , податлив на простудни заболявания, не може да спи добре.
  При авитаминоза то чувства неопределени болки към по цялото тяло, в мускулите и костите. Настъпва склонност към кръвотечение  от венците, появяват се подкожни кръвоизливи, обща отпадналост.
  Източници богати на витамин С, за някои плодове и зеленчуци, като шипка, лимони, вишни, ябълки, сладък червен пипер, магданоз, зеле, зелен лук, маруля, домати, различни листа от диворастящи растения, като коприва, лапад, хмел, люцерна, иглика и др. В някои зеленчуци витамин С се намира в много устойчива форма благодарение на наличието на противо окисляващо вещество: такива зеленчуци са на пример сладките червени чушки и лимоните. В други храни той се разрушава много лесно, като на пример шипките.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Споделяне :

Публикуване на коментар

 
Company Info | Contact Us
Copyright © 2013. Здравна тема . Всички права запазени.
Всички статии могат да бъдат ползвани само чрез изричното споменаване на източника.
Design Template by Здравна тема | Powered by Blogger