Базедовата болест е едно от най-честите ендокринни заболявания. Боледуват предимно жените (отношението жени: мъже е 7:1) между 20 и 40 годишна възраст.
Основните клинични прояви са повишена нервна възбудимост, повишена основна обмяна и сърцебиене.
Диетичното хранене при Базедова болест трябва да се съдействува за нормализиране на обмените процеси и за потискане възбудимостта на централната нервна система. За основа може да се вземе (със съответните изменения) диетата публикувана по-долу. Диетата трябва да бъде високо енергийна (4000 - 5000 калории) за сметка на въглехидратите (500-550 г.) и мазнините (120-130 г.). Съдържанието на белтъчините не трябва да превишава 90 - 100 г, тъй като те повишават равнището на окислителните процеси в организма. Това ограничение е необходимо да става за сметка на месото и рибата. Те са богати на азот, който повишава възбудимостта на нервната система. Хранителния режим трябва да включва мляко, млечни продукти и яйца. Те съдържат лесно усвоими белтъчини. Задължително е да се изключат храните, който възбуждат нервната система - силен чай, кафе, какао, шоколад, месни и рибни бульони, алкохол. Храната трябва да бъде богата на витамини, особено от група В, витамин А. Болните трябва да се хранят не повече от 4 пъти в денонощие, тъй като честото хранене повишава обменните процеси в организма. Порциите трябва да бъдат малки по обем.
Примерна диета за болни от базедова болест
Първи ден
Закуска - 250 см3 чай с 10 г захар, 50 г сирене, 2 варени белтъка, 30 г мед.Закуска в 10 ч. - 200 г пюре от пресен плод или нектар.
Обяд - 250 см3. супа от картофи и домати (супа от тиквички с ориз), 300 г телешко с ориз (чушки пълнени с месо), 250 г пресен плод (компот).
Закуска в 16 ч. - 80 г кифла с сирене.
Вечеря - 300 г. картофи огретен (мусака от тиквички), 250 г кисело мляко, 400 г хляб тип "Добруджа" за деня.
Химичен състав: 101,93 г белтъчини, 59,86 г мазнини, 352,11 г въглехидрати, 2418 калории.
Втори ден
Закуска - 250 см3 прясно мляко с 5 г захар, 50 г сирене, 50 г конфитюр.Закуска в 10 ч. - 250 см3 нектар.
Обяд - 250 см3 супа от домати с фиде (таратор), 350 г пиле с картофи (пиле с пресен зелен лук), 120 г щруел.
Закуска в 16 ч. - 250 г. печени ябълки.
Вечеря - 300 г телешко варено с ориз и червено цвекло ( салата от краставици и домати), 250 г пресен плод (компот), 400 г хляб тип "Добруджа" за деня.
Химичен състав: 98,74 г белтъчини, 58,06 г мазнини, 358,40 г въглехидрати, 2403 калории.
Трети ден
Закуска - 250 см3 чай с 10 г захар, 50 г салам, 30 г мед.Закуска в 10 ч. - 200 г крем от извара с плод.
Обяд - 250 см3 супа топчета (супа от пиле), 300 г голи сарми (сарми от прясно зеле, тиквички, пълнени с месо), 200 г плодов кисел от сладък плод.
Закуска в 16 ч. - 250 г пресен плод.
Вечеря - 180 г белтъчен омлет с домати (миш-маш с белтък), 120 г салата от краставици, 250 г пресен плод, 400 г хляб тип "Добруджа" за деня.
Химичен състав: 96,70 г белтъчини, 52,31 г мазнини, 336,59 г въглехидрати, 2264 калории.
Четвърти ден
Закуска - 250 см3 прясно мляко с 5 г захар, 50 г сирене.Закуска в 10 ч. - 250 см3 нектар.
Обяд - 300 см3 супа топчета (телешка супа с фиде), 300 г телешко рагу диетично, 120 г салата без олио (пресни домати и краставици), 250 г пресен плод (250 см3 нектар).
Закуска в 16 ч. - 250 г пресен плод.
Вечеря - 180 г белтъчен омлет с домати (миш-маш с белтък), 120 г салата от краставици, 250 г пресен плод (компот), 400 г хляб тип "Добруджа" за деня.
Химичен състав: 96,70 г белтъчини, 52,31 г мазнини, 336,59 г въглехидрати, 2264 калории.
Пети ден
Закуска - 220 см3 чай с 10 г захар, 220 г юфка със сирене.Закуска в 10 ч. - 250 г пресен плод (нектар).
Обяд - 300 см3 супа от зеленчуци (таратор от краставици), 300 г тас кебап (телешки гювеч печен), 120 г салата от краставици, 250 г пресен плод (компот).
Закуска в 16 ч. - 200 г крем ванилия с белтък.
Вечеря - 150 г печено пиле със задушени картофи, 120 г салата от краставици (печени чушки), 250 г кисело мляко, 400 г хляб тип "Добруджа" за деня.
Химичен състав: 107,21 г белтъчини, 60,03 г мазнини, 335,11 г въглехидрати, 2372 калории.
Шести ден
Закуска - 250 см3 чай с 10 г захар, 50 г сирене, 2 варени белтъка, 30 г мед.Закуска в 10 ч. - 250 г пресен плод (печени ябълки).
Обяд - 300 см3 супа от картофи (супа от тиквички), 300 г руло от месо с гарнитура задушени картофи, 120 г салата от краставици и пресни домати, 250 г плод (компот).
Закуска в 16 ч. - 50 г сирене "Крема".
Вечеря - 300 г гювеч зарзават (печени чушки с доматен сос), 250 г кисело мляко, 250 г пресен плод, 400 г хляб тип "Добруджа" за деня.
Химичен състав: 96,06 г белтъчини, 56,56 г мазнини, 339,89 г въглехидрати, 2430 калории.
Седми ден
Закуска - 250 см3 чай с 10 г захар, 70 г сандвич с кашкавал (30 г.), 50 г желе.Закуска в 10 ч. - 200 г мляко с грис.
Обяд - 300 см3 градинарска супа (таратор), 150 г печено пиле със задушени картофи (телешко печено със задушени моркови), 120 г салата от печени чушки, 250 г плод (плодово пюре).
Закуска в 16 ч. - 50 г прясно сирене.
Вечеря - 350 г зелен фасул (тиквички с ориз, пълнени чушки с ориз), 250 г кисело мляко (компот), 400 г хляб тип "Добруджа" за деня.
Химичен състав: 98,41 г белтъчини, 61,65 г мазнини, 354,47 г въглехидрати, 2430 калории.
Публикуване на коментар