Витамин D се нарича противорахитичен, защото предпазва от рахит. Той се намира във всяка животинска и растителна клетка. Естествени източници на витамин D са животинските мазнини, особено чернодробните мазнини от рибите моруна, тон, сьомга и други. Съдържа се и в жълтъка на яйцето, в млякото, кравето масло, рибеното масло, хайвера и в животинските мазнини. Намира се в голямо количество в сушената бирена и хлебна мая, какаовото масло и растителните масла под формата на провитамин D, който след облъчване с ултравиолетови лъчи се превръща във витамин D. Под влияние на слънчевите лъчи организмът сам синтезира витамин D.

При липса на този витамин се развива болестта рахит, при която костите на крайниците стават меки и се разкривяват; удебеляват краищата на ребрата, развива се плоско стъпало, а мускулите стават вяли; понижава се съпротивата към различни инфекциозни и простудни заболявания. Рахитът се развива у деца, които живеят в затворени и тъмни помещения. Това обуславя смутената ендогенна синтеза на витамин D в кожата на децата. Дневното необходимо количество на витамин D е 500 - 1000 ИЕ, а за лечение или профилактика на рахитични деца се прилагат 5 - 10000 ИЕ и повече.
Витамин D, взет в големи дози, действува отровно: настъпва голямо увеличение на холестерина в кръвта и се развива атеросклероза. Има опасни случаи на отравяне на хора, които са яли големи количества риба и черен дроб от морски риби.

Публикуване на коментар