Хранителни продукти
1. Мляко и млечни продукти
Разрешени млечни продукти: сосове, прясно мляко - основен хранителен продукт при свръхпроизводство на стомашен сок и на солна киселина - дава се самостоятелно или като съставна част на супи като: крем супи, млечни супи, каши, напитки, десерти - крем карамел, млечни кремове, мляко с ориз и грис; прясно подквасено кисело мляко, безсолна извара, приготвено от прясно краве мляко или от прясно подквасено мляко; пастети от извара, приготвени с други разрешени хранителни продукти и сладка сметана
Ограничени млечни продукти: пресен кашкавал тип "Витоша", обезсолено сирене - краве или овче.
Забранени млечни продукти: кефир - солени сирена, престояло кисело мляко, престоял, айран, солена извара, кисела сметана.
2. Месо и месни продукти.
Разрешени меса: пресни, крехки с отстранени вещества меса, като отстраняването на екстрактивните вещества става чрез краткотрайно варене на месото и изхвърляне на водата - телешко, агнешко, домашен заек, пиле, не тлъста пуйка, бройлери: слаби месни супи, супи от агнешки и пилешки бутчета.
Ограничени меса: телешки черен дроб, телешки език добре сварен без бульона, телешки мозък варен, не тлъста кокошка, патица, гъска, несолена пражка шунка, филе, диетични кренвирши.
Забранени меса: стари меса, меса със сухожилия, хрущяли, ципи, кожа от птици, силни бульони, месни сосове, месни консерви, сушени и пушени меса, пресни и сухи колбаси, луканка, саздърма, карначета, бабек, животински вътрешности - далачета, бъбречета, момици; дивеч.
3. Риба и рибни продукти
Разрешени риби: пресни и не тлъсти морски и речни риби - варени, топли или студени бяла риба, клен, скобар, шаран, кефал, пъстърва, пролетна скумрия и путасу.
Забранени: миди, раци, скариди, стриди; рибни консерви, мариновани, осолени и пушени риби, рибен пастет, всички видове хайвер, тлъсти морски и речни риби, гарози и чирози.
4. Яйца и яйчни продукти
Разрешени: пресни кокоши яйца, рохко сварени, яйца по панагюрски, омлети, печени на водна баня или фурна, суфлета и яйчни десерти.
Ограничени: яйчен жълтък.
Забранени: майонеза, много твърдо сварени или пържени и печени яйца.
5. Мазнини
Разрешени мазнини: прясно краве масло, растителни масла - зехтин, царевично, сусамово и слънчогледово.
Ограничени мазнини: мандраджийско масло и кокоша мазнина.
Забранени мазнини: топени масла, свинска мас, овча и говежда лой, гъша нас и маргарин.
6. Зеленчуци и зеленчукови консерви
Разрешени зеленчуци: пресни, сурови зеленчуци - салта от добре узрели белени домати, настъргани на ситно моркови, салатки, крехка маруля, печени пиперки, варено настъргано червено цвекло, картофи под формата на пюре с малко масло то понижава стомашната секреция, нарязани на ситно, сварени или задушени зеленчуци - моркови, тиквички, цветно зеле, брюкселско зеле, бамя, червени домати, пиперки, зелен грах и зелен фасул.
Ограничени зеленчуци: лющена леща под формата на крем супа или пюре за гарнитура, спанак - пюре или готвен с ориз.
Забранени зеленчуци: пържени картофи, чипс, бяло и червено зеле, зелен фасул? и зелен грах? , ряпа, репички, стара маруля, коприва, алабаш, лук, сини домати, зелени домати, краставици, гъби, лютеници, туршии, стерилизирани мариновани зеленчуци, бакла, стар фасул, нахут, соя, солени маслини.
7. Плодове
Разрешени плодове: сурови плодове - ягоди, настъргани сладки ябълки (меки); варени, печени, пасирани плодове или сокове от тях - малини, череши, компоти пресни или стерилизирани, плодови пюрета, мляко от бадемови ядки.
Забранени плодове: дини, мушмули, касис, вишни, трънки, сливи, грозде и гроздов сок, портокали, лимони, мандарини, грейпфрут, сушени плодове - праскови, сини сливи, ябълки, вишни, фурми, смокини; ядкови плодове - орехи, лешници, кестени и тиква.
8. Хляб и хлебни изделия.
Разрешени: бял хляб, хляб тип "Добруджа" престоял, не пресен или леко препечен, сухар без захар, овесени ядки, слиз от жито, ориз, оризови ядки, макарони, фиде, кускус, грис, юфка, нишесте, гевреци, бисквити - обикновени.
Забранени: хляб пълнозърнест, пшеничен, ръжен, масленки, соленки, баници и банички, милинки, мекици, бюреци, бухти, понички и тутманици.
9. Захар, захарни и сладки изделия.
Разрешени: фруктоза, гликоза, лактоза, сусамов тахан.
Ограничени: захар - цвеклова или тръстикова, халва от сусамов тахан.
Забранени: концентрирани захарни изделия - сладка, конфитюри, желета, мармелади, рачел, захарни сиропи, сиропирани сладкиши, торти, пасти, сладолед, шоколад и шоколадови изделия, бонбони, карамел, локум, халва със слънчогледов тахан.
10. Питиета
Разрешени питиета: чай от кантарион, липов цвят, лайка, слаб руски чай, отвара от шипки, чай от изсушени семки на дюли, дрождеви напитки; минерални води.
Ограничени напитки: сладка боза, някои зеленчукови и плодови сокове, малки количества какао с мляко?
Забранени напитки: студени, ледени и много горещи напитки, газирани разхладителни напитки - сода, газирана вода, швепс, кока-кола, лимонада, какао, кафе, силен руски чай, алкохолни напитки.
11. Подправки
Разрешени подправки: магданоз, чубрица, джоджен, копър, ванилия, силно разреден лимонов сок, сладък червен пипер.
Забранени подправки: чесън, горчица, хрян, оцет, лютив червен пипер, червен пипер, дафинов лист, бахар, индийско орехче, карамфил и канела.
12. Готварска сол - ограничена градивно за солната киселина от 5 до 8 грама за денонощие.
Изисквания към храната
- Грижа за прясна, качествена и щадяща засегнатите органи храна - стомах, дванадесетопръстното черво.
- Белтъчини в нормата - 1-1/2 грама на килограм тегло; от тях 2/3 трябва да бъдат от животински произход - улесняват затварянето на язвата.
- Белтъчини от 100 до 120 грама мазнини до 100 грама въглехидрати от 400 до 500 грама, калории 2800 - 3000 за денонощие.
- Богата на витамини С1, В1, В2, РР, Р, К, А храна.
- Използуване повече на слизести и муцилагинозни храни.
- Нормален питеен режим.
- Ограничаване на готварската сол до 8 грама за денонощие.
- Ограничаване на екстрактивните вещества.
Режим на хранене
Хранене 5-6 пъти дневно през равни интервали. Честото хранене с малки порции храна. Вечер преди сън се взема малка закуска - чаша мляко, бисквити.
От голямо значение е естетическото оформление на блюдата, както и подобрените им вкусови качества - добро храносмилане.
Значително стесняване на диетата през периодите на изостряне на язвената болест, напред с профилактично използуване на противоязвени и гастропротективни средства за противорецидивно лечение.
Болните трябва да се хранят бавно, в спокойна и приятна обстановка, да дъвчат и да ослюняват храната си максимално, за да облекчат работата на стомаха.
Режим на живот
Природосъобразен начин на живот и строг ритъм на труд и отмора.
Спокойни битови и трудови условия.
Избягване на психическа преумора и нервни напрежения.
Отстраняване на нервно-психичните сътресения. Избягване на отрицателните емоции на конфликтите.
Закаляващи процедури - въздушни бани, обтриване на тялото с мокра кърпа, измиване на краката с хладка вода.
Движения на чист въздух, разходки сред природата.
Осигуряване на редовен сън от 7 до 9 часа и на допълнителен следобеден сън 1-2 часа.
Лягане вечер не по-късно от 20 часа.
Борба със запека.
Не се разрешава употребата на аспирин, аналгин и други противоревматични средства през устата, тъй като те могат да предизвикат изостряне на язвените оплаквания.
Абсолютна забрана на цигарите и алкохола. Ако все пак не е възможно пълно отказване от тютюна, то да не се пуши на празен стомах, а винаги след хранене!
Публикуване на коментар