За да се осигури пълноценно хранене, без при това да се прибягва към сложни изчисления, човек трябва да приема ежедневно по едни или няколко продукти от основните групи (физиологично основание), според личния вкус и навик за приготвяне на храната (индивидуално, психологично съображение). По какъв начин храненето отговаря на всички изисквания на съвременната наука за хранене. То става разнообразно, уравновесено и сдържащо всички хранителни принципи.
Седемте групи храни: A- мляко и млечни продукти; Б - месо, риба, яйца; В- хляб, тестени продукти и захар; Г - ядки; Д - мазнини; Е - зеленчуци; Ж - плодове.
Седемте групи основни храни са следните:
Първа група (А). Мляко и млечни продукти: краве, овче, козе, биволско, квасено, мътеница, сирене, извара, кашкавал и др.
Храните от първа група са най-добра храна за всички възрасти. Чрез тях се внасят най-цените животински белтъчини с почти всички незаменими аминови киселини, които най-добре се усвояват.
Втора група (Б).Месо, риба и яйца: месото от всички видове животни, месни консерви (салам, луканки, суджуци, леберкез, пастети, лебервурст), риба в прясно консервирано състояние, яйца в естествен вид.
Храните от втора група доставят най-необходимите животински белтъчини. Препоръчва се три пъти седмично да се ядат яйца и 4 пъти месо или риба (прясна или консервирана) най-малко 100 г. дневно. При липса на месо то може да се замени със сирене или кашкавал.
Трета група (В). Хляб, тестени продукти и захар - бял и пълнозърнест пшеничен хляб, кифли, гевреци, ориз, овесени ядки, царевични ядки, захар и захарни изделия.
Храните от третата група доставят на организма енергия, ценни растителни белтъчини и някои витамини.
Четвърта група (Г). Сухи зеленчуци (варива) и ядкови плодове: фасул, леща, бакла, грах, нахут, бизел, соя, орехи, фъстъци, бадеми, лешници.
Храните от четвъртата група доставят на организма висококачественни белтъчини. Ако храните от тази група се приемат заедно с храни от третата група, се получава един добре уравновесен режим на хранене, особено ценен, когато се приемат в достатъчно количество месо, риба и яйца.
Пета група (Д). Мазнини: краве масло, сланина, свинска мас, олио, лой, маргарин.
Храните от петата група доставят калории и мастноразтворими витамини. Правят храната вкусна и подпомагат усвояването на белтъчините.
Шеста група (Е). Зеленчуци: домати, чушки, зеле, картофи, лук, чесън, спанак, зелен фасул, моркови, карфиол, магданоз, целина, сини домати, ряпа, репички, алабаш, тиквички, маруля, краставици.
Храните от шестата група доставят на организма витамини, минерални соли, вода и целулоза.
Седма група (Ж). Плодове и плодови сокове: ягоди, ябълки, праскови, кайсии, маслини, грозде, круши, сливи, череши, вишни, дини, пъпеши, лимони, портокали, смокини, мандарини, фурми.
Храните от седмата група доставят на организма голямо количество плодова захар, плодови киселини, ферменти, минерални соли, витамини С, Р, А, каротин и багрилни вещества.
Изброените седем групи основни храни не трябва никога да липсват от трапезата.
Интересно е да се знае, че един човек за 70 години живот изяжда и изпива приблизително следните количества: вода - 50-52 тона, белтъци - 2 1/2 тона, мазнини - 2 тона, въглехидрати - 10 тона и сол - 0,2 - 0,3 тона.
Публикуване на коментар