Да помогнем!

Home » , , , , » Забранени и разрешени храни при язва на стомаха и дванадесетопръстника

Забранени и разрешени храни при язва на стомаха и дванадесетопръстника

Penulis : mockata2 on 15.05.2013 г.


   Хранителни продукти
  1. Мляко и млечни продукти
  Разрешени млечни продукти: сосове, прясно мляко - основен хранителен продукт при свръхпроизводство на стомашен сок и на солна киселина - дава се самостоятелно или като съставна част на супи като: крем супи, млечни супи, каши, напитки, десерти - крем карамел, млечни кремове, мляко с ориз и грис; прясно подквасено кисело мляко, безсолна извара, приготвено от прясно краве мляко или от прясно подквасено мляко; пастети от извара, приготвени с други разрешени хранителни продукти и сладка сметана
  Ограничени млечни продукти: пресен кашкавал тип "Витоша", обезсолено сирене - краве или овче.
  Забранени млечни продукти: кефир - солени сирена, престояло кисело мляко, престоял, айран, солена извара, кисела сметана.
  2. Месо и месни продукти.
  Разрешени меса: пресни, крехки с отстранени вещества меса, като отстраняването на екстрактивните вещества става чрез краткотрайно варене на месото и изхвърляне на водата - телешко, агнешко, домашен заек, пиле, не тлъста пуйка, бройлери: слаби месни супи, супи от агнешки и пилешки бутчета.
  Ограничени меса: телешки черен дроб, телешки език добре сварен без бульона, телешки мозък варен, не тлъста кокошка, патица, гъска, несолена пражка шунка, филе, диетични кренвирши.
  Забранени меса: стари меса, меса със сухожилия, хрущяли, ципи, кожа от птици, силни бульони, месни сосове, месни консерви, сушени и пушени меса, пресни и сухи колбаси, луканка, саздърма, карначета, бабек, животински вътрешности - далачета, бъбречета, момици; дивеч.
  3. Риба и рибни продукти
  Разрешени риби: пресни и не тлъсти морски и речни риби - варени, топли или студени бяла риба, клен, скобар, шаран, кефал, пъстърва, пролетна скумрия и путасу.
  Забранени: миди, раци, скариди, стриди; рибни консерви, мариновани, осолени и пушени риби, рибен пастет, всички видове хайвер, тлъсти морски и речни риби, гарози и чирози.
  4. Яйца и яйчни продукти
  Разрешени: пресни кокоши яйца, рохко сварени, яйца по панагюрски, омлети, печени на водна баня или фурна, суфлета и яйчни десерти.
  Ограничени: яйчен жълтък.
  Забранени: майонеза, много твърдо сварени или пържени и печени яйца.
  5. Мазнини
  Разрешени мазнини: прясно краве масло, растителни масла - зехтин, царевично, сусамово и слънчогледово.
  Ограничени мазнини: мандраджийско масло и кокоша мазнина.
  Забранени мазнини: топени масла, свинска мас, овча и говежда лой, гъша нас и маргарин.
  6. Зеленчуци и зеленчукови консерви
  Разрешени зеленчуци: пресни, сурови зеленчуци - салта от добре узрели белени домати, настъргани на ситно моркови, салатки, крехка маруля, печени пиперки, варено настъргано червено цвекло, картофи под формата на пюре с малко масло то понижава стомашната секреция, нарязани на ситно, сварени или задушени зеленчуци - моркови, тиквички, цветно зеле, брюкселско зеле, бамя, червени домати, пиперки, зелен грах и зелен фасул.
  Ограничени зеленчуци: лющена леща под формата на крем супа или пюре за гарнитура, спанак - пюре или готвен с ориз.
  Забранени зеленчуци: пържени картофи, чипс, бяло и червено зеле, зелен фасул? и зелен грах? , ряпа, репички, стара маруля, коприва, алабаш, лук, сини домати, зелени домати, краставици, гъби, лютеници, туршии, стерилизирани мариновани зеленчуци, бакла, стар фасул, нахут, соя, солени маслини.
  7. Плодове
  Разрешени плодове: сурови плодове - ягоди, настъргани сладки ябълки (меки); варени, печени, пасирани плодове или сокове от тях - малини, череши, компоти пресни или стерилизирани, плодови пюрета, мляко от бадемови ядки.
  Забранени плодове: дини, мушмули, касис, вишни, трънки, сливи, грозде и гроздов сок, портокали, лимони, мандарини, грейпфрут, сушени плодове - праскови, сини сливи, ябълки, вишни, фурми, смокини; ядкови плодове - орехи, лешници, кестени и тиква.
  8. Хляб и хлебни изделия. 
  Разрешени: бял хляб, хляб тип "Добруджа" престоял, не пресен или леко препечен, сухар без захар, овесени ядки, слиз от жито, ориз, оризови ядки, макарони, фиде, кускус, грис, юфка, нишесте, гевреци, бисквити - обикновени.
  Забранени: хляб пълнозърнест, пшеничен, ръжен, масленки, соленки, баници и банички, милинки, мекици, бюреци, бухти, понички и тутманици.
  9. Захар, захарни и сладки изделия.
  Разрешени: фруктоза, гликоза, лактоза, сусамов тахан.
  Ограничени: захар - цвеклова или тръстикова, халва от сусамов тахан.
  Забранени: концентрирани захарни изделия - сладка, конфитюри, желета, мармелади, рачел, захарни сиропи, сиропирани сладкиши, торти, пасти, сладолед, шоколад и шоколадови изделия, бонбони, карамел, локум, халва със слънчогледов тахан.
  10. Питиета
  Разрешени питиета: чай от кантарион, липов цвят, лайка, слаб руски чай, отвара от шипки, чай от изсушени семки на дюли, дрождеви напитки; минерални води.
  Ограничени напитки: сладка боза, някои зеленчукови и плодови сокове, малки количества какао с мляко?
  Забранени напитки: студени, ледени и много горещи напитки, газирани разхладителни напитки - сода, газирана вода, швепс, кока-кола, лимонада, какао, кафе, силен руски чай, алкохолни напитки.
  11. Подправки
  Разрешени подправки: магданоз, чубрица, джоджен, копър, ванилия, силно разреден лимонов сок, сладък червен пипер.
  Забранени подправки: чесън, горчица, хрян, оцет, лютив червен пипер, червен пипер, дафинов лист, бахар, индийско орехче, карамфил и канела.
  12. Готварска сол - ограничена градивно за солната киселина от 5 до 8 грама за денонощие.
  Изисквания към храната 
  - Грижа за прясна, качествена и щадяща засегнатите органи храна - стомах, дванадесетопръстното черво.
  - Белтъчини в нормата - 1-1/2 грама на килограм тегло; от тях 2/3 трябва да бъдат от животински произход - улесняват затварянето на язвата.
  - Белтъчини от 100 до 120 грама мазнини до 100 грама въглехидрати от 400 до 500 грама, калории 2800 - 3000 за денонощие.
  - Богата на витамини  С1, В1, В2, РР, Р, К, А храна.
  - Използуване повече на слизести и муцилагинозни храни.
  - Нормален питеен режим.
  - Ограничаване на готварската сол до 8 грама за денонощие.
  - Ограничаване на екстрактивните вещества.

Режим на хранене
  Хранене 5-6 пъти дневно през равни интервали. Честото хранене с малки порции храна. Вечер преди сън се взема малка закуска - чаша мляко, бисквити.
  От голямо значение е естетическото оформление на блюдата, както и подобрените им вкусови  качества - добро храносмилане.
  Значително стесняване на диетата през периодите на изостряне на язвената болест, напред с профилактично използуване на противоязвени и гастропротективни средства за противорецидивно лечение.
  Болните трябва да се хранят бавно, в спокойна и приятна обстановка, да дъвчат и да ослюняват храната си максимално, за да облекчат работата на стомаха.

Режим на живот
  Природосъобразен начин на живот и строг ритъм на труд и отмора.
  Спокойни битови и трудови условия.
  Избягване на психическа преумора и нервни напрежения.
  Отстраняване на нервно-психичните сътресения. Избягване на отрицателните емоции на конфликтите.
  Закаляващи процедури - въздушни бани, обтриване на тялото с мокра кърпа, измиване на краката с хладка вода.
  Движения на чист въздух, разходки сред природата.
  Осигуряване на редовен сън от 7 до 9 часа и на допълнителен следобеден сън 1-2 часа.
  Лягане вечер не по-късно от 20 часа.
  Борба със запека.
  Не се разрешава употребата на аспирин, аналгин и други противоревматични средства през устата, тъй като те могат да предизвикат изостряне на язвените оплаквания.
  Абсолютна забрана на цигарите и алкохола. Ако все пак не е възможно пълно отказване от тютюна, то да не се пуши на празен стомах, а винаги след хранене!









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Споделяне :

Публикуване на коментар

 
Company Info | Contact Us
Copyright © 2013. Здравна тема . Всички права запазени.
Всички статии могат да бъдат ползвани само чрез изричното споменаване на източника.
Design Template by Здравна тема | Powered by Blogger