Да помогнем!

Home » , » Затлъстяване и семейна среда

Затлъстяване и семейна среда

Penulis : mockata2 on 8.05.2013 г.

  Появата на затлъстяване е често във връзка с някои особености на семейната среда. Обикновено съществува фамилно предразположение към болестна свръх маса, което освен с генетични фактори е свързано и с погрешни хранителни и двигателни навици, усвоени в семейството. Апетитът се влияе от околната среда. За култивирането на нормален апетит от особено значение е обстановката в семейството. Хранителните навици се придобиват преди всичко на домашната трапеза. Правилното, ритмично хранене, редът на поднасяне на ястията, тяхното оформяне, са все качества, които се придобиват в семейната среда. Редица грешки във възпитанието, нездравата обстановка в семейството често водят до проява на свръх маса.

Нерядко капризните, разглезените деца са с излишни килограми. Често това са единствени деца в семейството. Станали център на внимание, те са предмет на безкрайни грижи и ухажване от страна на родителите, баби и дядовци. Всичко това често се свързва с неправилно хранене, с безразборна консумация на шоколади, бонбони и кока-кола, в резултат на което телесната маса бързо и лесно се увеличава. Необходимо е да се подчертае, че затлъстяването, придобито в детска възраст, е с много по-лоша прогноза, отколкото това, настъпило след пубертета.
  Значи ли това, че предпазването от затлъстяване трябва да започне от детска възраст?
  Не!
  Късно е вече!
Профилактиката на затлъстяването особено при наличието на фамилна обремененост трябва да  започне още от вътре утробното развитие. Бъдещата майка трябва добре да е запозната с принципите на рационалното хранене и да се стреми да не увеличава значително килограми те си, особено в последните три месеца на бременността.
   Съществуват семейства, където храненето и кулинарното изкуство са превърнати в култ. Често членовете на тези семейства са с наднормено тегло и с всички нейни болестни последици. Предпазването  от последиците се постига чрез рационализиране на храненето, чрез повишаване на културните и естетическите интереси. Важна задача на родителите е да се научат децата си да се хранят ритмично, балансирано и да не преяждат.
  Според педагози и педиатри всички грижи за децата са важни, но най-важната е осигуряването на правилно психично и физическо развитие на детето, което е основа за добро здраве. От особено значение е изграждането на хранителни и двигателни навици в семейството. При усвояването на хранителните и двигателните навици в семейството важен принцип е спазването на последователност и приемственост. Поначало децата се раждат  с подчертана любов към движенията и игрите и задачата на родителите  е да не го ограничават в тази необходима активност. За съжаление нерядко бащи и майки, страхувайки се неоснователно от 'простуда' или друго заболяване, съкращават до минимум времето  за игра.
  Спортът задоволява една насъщна нужда на човека за физическа изява.
  Как се създават спортни навици в семейството?
Това най-лесно може да се осъществи там, където самите родители обичат спорта. Инициативата за спортуване на цялото семейство "татко, мама и аз" е едно чудесно средство против излишните килограми. През последните години, не случайно на пазара се появи телевизионната игра Nintendo Wii (Wii означава НИЕ - цялото семейство), която за разлика от останалите си конкуренти като PlayStation и Xbox, заложиха на физическите упражнения с цел забавление и отслабване едновременно.
  Когато в семейството има пълен човек, от голямо значение за преборването му с излишните килограми  е отношението на околните към него. Без да го огорчават, те трябва да стимулират стриктното спазване на диетичния и двигателния режим. Необходимо е съдействие, а не уязвяване или натякване, което би увеличило съществуващите вече стресови ситуации.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Споделяне :

Публикуване на коментар

 
Company Info | Contact Us
Copyright © 2013. Здравна тема . Всички права запазени.
Всички статии могат да бъдат ползвани само чрез изричното споменаване на източника.
Design Template by Здравна тема | Powered by Blogger