Да помогнем!

Home » , » Седемте групи основни храни

Седемте групи основни храни

Penulis : mockata2 on 5.04.2013 г.


  За да се осигури пълноценно хранене, без при това да се прибягва към сложни изчисления, човек трябва да приема ежедневно по едни или няколко продукти от основните групи (физиологично основание), според личния вкус и навик за приготвяне на храната (индивидуално, психологично съображение). По какъв начин храненето отговаря на всички изисквания на съвременната наука за хранене. То става разнообразно, уравновесено и сдържащо всички хранителни принципи.



Седемте групи храни: A- мляко и млечни продукти; Б - месо, риба, яйца; В- хляб, тестени продукти и захар; Г - ядки; Д - мазнини; Е - зеленчуци; Ж - плодове.


  Седемте групи основни храни са следните:
  Първа група (А). Мляко и млечни продукти: краве, овче, козе, биволско, квасено, мътеница, сирене, извара, кашкавал и др.
  Храните от първа група са най-добра храна за всички възрасти. Чрез тях се внасят най-цените животински белтъчини с почти всички незаменими аминови киселини, които най-добре се усвояват.
  Втора група (Б).Месо, риба и яйца: месото от всички видове животни, месни консерви (салам, луканки, суджуци, леберкез, пастети, лебервурст), риба в прясно консервирано състояние, яйца в естествен вид.
  Храните от втора група доставят най-необходимите животински белтъчини. Препоръчва се три пъти седмично да се ядат яйца и 4 пъти месо или риба (прясна или консервирана) най-малко 100 г. дневно. При липса на месо то може да се замени със сирене или кашкавал.
  Трета група (В). Хляб, тестени продукти и захар - бял и пълнозърнест пшеничен хляб, кифли, гевреци, ориз, овесени ядки, царевични ядки, захар и захарни изделия.
  Храните от третата група доставят на организма енергия, ценни растителни белтъчини и някои витамини.
  Четвърта група (Г). Сухи зеленчуци (варива) и ядкови плодове: фасул, леща, бакла, грах, нахут, бизел, соя, орехи, фъстъци, бадеми, лешници.
  Храните от четвъртата група доставят на организма висококачественни белтъчини. Ако храните от тази група се приемат заедно с храни от третата група, се получава един добре уравновесен режим на хранене, особено ценен, когато се приемат в достатъчно количество месо, риба и яйца.
  Пета група (Д). Мазнини: краве масло, сланина, свинска мас, олио, лой, маргарин.
  Храните от петата група доставят калории и мастноразтворими витамини. Правят храната вкусна и подпомагат усвояването на белтъчините.
  Шеста група (Е). Зеленчуци: домати, чушки, зеле, картофи, лук, чесън, спанак, зелен фасул, моркови, карфиол, магданоз, целина, сини домати, ряпа, репички, алабаш, тиквички, маруля, краставици.
 Храните от шестата група доставят на организма витамини, минерални соли, вода и целулоза.
  Седма група (Ж). Плодове и плодови сокове: ягоди, ябълки, праскови, кайсии, маслини, грозде, круши, сливи, череши, вишни, дини, пъпеши, лимони, портокали, смокини, мандарини, фурми.
  Храните от седмата група доставят на организма голямо количество плодова захар, плодови киселини, ферменти, минерални соли, витамини С, Р, А, каротин  и багрилни вещества.

  Изброените седем групи основни храни не трябва никога да липсват от трапезата.
  Интересно е да се знае, че един човек за 70 години живот изяжда и изпива приблизително следните количества: вода - 50-52 тона, белтъци - 2 1/2 тона, мазнини - 2 тона, въглехидрати - 10 тона и сол - 0,2 - 0,3 тона.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Споделяне :

Публикуване на коментар

 
Company Info | Contact Us
Copyright © 2013. Здравна тема . Всички права запазени.
Всички статии могат да бъдат ползвани само чрез изричното споменаване на източника.
Design Template by Здравна тема | Powered by Blogger