Да помогнем!

Home » , , » За какво служи Витамин Е - токоферол

За какво служи Витамин Е - токоферол

Penulis : mockata2 on 10.05.2013 г.

  Витамин Е - токоферол се намира в зародишите на пшеницата, ечемика и царевицата. Той се синтезира в растенията. В животинския организъм най-много се съдържа в мускулите, мозъка, сърцето, черния дроб и някои жлези с вътрешна секреция, а особено много се намира в плацентата.
  Голяма е ролята на витамин Е за правилното функциониране на половите жлези. При неговата липса в храната в организма не могат да се образуват половите хормони, не може да настъпи и лесно оплождане, а при забременяване се затруднява износването на плода.
  Доказва се, че витамин Е повлиява обмените процеси главно на нервната и мускулната тъкан. При продължителна липса на този витамин в храната настъпва израждане на нервите, а това води до смущение в обмяната на въглехидратите. При недостиг или липсата му много лесно се окислява и изчерпва гликогенът (животинската скорбяла) в сърцето, мускулите, черния дроб и мозъка. Участвува в обмяната на мазнините, като не позволява образуването на токсични вещества при тяхното разпадане. Участвува в образуването на съединителна тъкан. Витамин Е е в близко отношение и с обмяната на витамините А и С. Особено голяма е нуждата от този витамин през пубертетната възраст, през бременността и периода на кърменето. Той спомага за по-леко протичане на климактериума. Голяма е нуждата от витамин Е при тежка физическа работа и усилено спортуване.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Споделяне :

Публикуване на коментар

 
Company Info | Contact Us
Copyright © 2013. Здравна тема . Всички права запазени.
Всички статии могат да бъдат ползвани само чрез изричното споменаване на източника.
Design Template by Здравна тема | Powered by Blogger