Да помогнем!

Home » , , , » Телесна маса - отслабване

Телесна маса - отслабване

Penulis : mockata2 on 18.04.2013 г.

  Телесната маса е показател с голямо значение за правилно физическо развитие, за здравето на всеки организъм, за неговата работоспособност. Тя зависи от редица фактори - пол, възраст,  раса, географски условия, физиологично състояние, трудова дейност, морфологични особености на организма,  социална среда, двигателна активност и особено от храненето. Във физиологията, както и в клиничната медицина  съществуват различни критерии за нормална телесна маса. Има и различни термини за нормална телесна маса - оптимална, идеална, желана и т.н. Трябва да се подчертае, че нормалната телесна маса на всеки организъм  е съвсем индивидуална цифра, която може точно да се определи само при медицински преглед. Различните формули и таблици могат да бъдат само ориентири, разбира се, много необходими. Смята се, че така наречената телесна маса е тази, която обуславя най-голяма работоспособност и вероятност за най-продължителен живот, а практически - тези, при която човек се чувства най-добре. Видният френски нутриционист Тремолиер пише: "Когато лекуваме затлъстял с диета около 800 калории дневно и отслабването спре, значи сме постигнали идеалната телесна маса. Фактически това е масата, при която сме с най-добро самочувствие."


  Обикновено за нормална се приема телесна маса, която най-често се среща у хората. Тя се определя от математически изчислена средна стойност на основата на много измервания. Според някои автори идеалната телесна маса е с 10% по малка от средната.
  Най-разпространеният метод за определяне на нормалните килограми е този на френския анатом Брока. Той се състои в следното: от стойността на ръста в см се изважда 100. Така например лице с ръст 170 см би трябвало да тежи 70 кг. Това е много удобен но не универсален и точен метод. По него могат да се допуснат редица грешки. Всеизвестно е например, че хората на физическия труд и спортистите - тежкоатлети, боксьори, борци и други са с повишена телесна маса, но не за сметка на ненужните тлъстини, а на развитата мускулна система.
  По настоящем се знае, че само увеличаването на телесните тлъстини, а не изобщо на телесна маса е вредно. Това обаче не бива да не успокоява, когато кантара показва, че нашите килограми е над нормата. Казаното по-горе важи, ще подчертаем още веднъж, само за работници на тежки физически труд и за някои спортисти. Трябва да се има предвид освен това, че при редица спортове оптималната телесна маса е по-ниска от възприетата за нормата.
  Най-голямото практическо значение за калиперометрията - изследване на кожните гънки на стандартни места. Активната телесна маса представлява масата на тялото без тези на тлъстината, т. е. в това понятие се включват мускулатурата, скелетът, вътрешните органи и телените течности.
  Сравняването на фактическата телесна маса на човека с неговите идеални килограми най-широко се използва като критерий за определяне  степента на затлъстяването. Свръх масата може да се изрази като процентно отклонение на действителната от идеалната маса или като относителна маса. Смята се, че нормалните стойности на относителната маса са от 91 до 109%. При 110 и повече процента вече говорим за свръх маса.
 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Споделяне :

Публикуване на коментар

 
Company Info | Contact Us
Copyright © 2013. Здравна тема . Всички права запазени.
Всички статии могат да бъдат ползвани само чрез изричното споменаване на източника.
Design Template by Здравна тема | Powered by Blogger