Всичко, което нарушава обичайния режим на болния от подагра, може да предизвика криза - умора, обременяване на ставите, грешки в дихателния режим (прехранване с месо, мазнини, консумация на алкохол).
Диетата заема централно място в комплексното лечение на болните от подагра. С нея се цели да се намали вносът на пуриновани вещества с храната, от които се образува пикочна киселина.
При подагра се забранява консумация на продукти, богати на пурини (месо, особено от млади животни, вътрешни органи от животни, шоколад, риба, всякакъв вид алкохол, включително и бира). Месото и рибата (варени) се разрешават по 60 - 70 грама дневно не повече от 2 пъти в седмицата. По-малко вредно е месото от възрастни животни (говеждо, овнешко). Яйцата не съдържат пурини, но с тях не бива да се прекалява.
Разрешава се употреба на мляко и млечни продукти, яйца, въглехидратни храни - тестени произведения, захар орехи, сливи. Веднъж седмично е полезно да се провеждат разтоварващи дни с плодове или зеленчуци.
По време на остър пристъп от подагра в продължение на 1 - 2 дни се назначават само течности - шипкова отвара, разнообразни плодови сокове, минерална вода, чай с лимон. По-нататък диетолечението продължава с плодове и мляко.
Препоръчва се пиене на много течности, предимно на алкални минерални води (хисарска, горнобанска и др.) по 2 - 2,5 литра дневно, особено през летните горещини.
Особеният принцип на диетичното хранене при подагра е да се ограничи енергийният внос с храната за сметка на белтъчините, мазнините и въглехидратите. Количеството на белтъците се намалява до 0,8 - 1 г. на кг тегло (за да се намали образуването на млечна киселина), на мазнините 0,8 - 1 г на кг тегло, въглехидратите се ограничават за сметка на лесно усвоимите. Храната трябва да бъде богата на витамин С, Р, РР,В2, В6 и дуги.
Известно е, че повишеното съдържание на натриев хлорид (готварска сол) в храната способствува отлагането на урати в тъканите. Ето защо се препоръчва известно ограничаване на готварска сол, още повече че натрият задържа течности.
Диетичното хранене за болните от подагра е задължително. Това се налага от факта, че съвременните лечебни средства имат доста странични явления.
Съдържанието на пурини в различните храни е предоставено на таблицата по-долу.
Таблица за съдържание на пурини (в мг на 100 г продукт) в някои видове храни
Диетичните нужди на организма от пурини се покриват с 250 г месо. При болните от подагра е повишен синтезът и нерядко е намалено излъчването на пурините. Ето защо диетата трябва да се основава на значително ограничение на пурините. За тази цел се забраняват храните от груба А (виж таблицата) и се ограничава употребата на храни от група Б. Храните от група В са разрешени. Дневното количество на пурините трябва да се намали под 100 мг, като се препоръчва количеството им да бъде 34 мг, което се осигурява с 60 г месо два пъти седмично, ограничени количества фасул, леща, грах и свободна употреба на мляко, яйца и сирене.
Публикуване на коментар