При нормален внос на витамин С в организма, но при смущение на неговото всмукване от червата поради заболяване на стомашно-чревния канал (гастрит, ентероколит) или при значителното му изразходване се предизвикват болестни състояния, изразени било с признаците на частичен недоимак (хиповитаминоза), било с пълен нодоимак (скорбут).
При хиповитаминоза човек усеща лесна физическа умора и умствена умора, става раздразнителен , податлив на простудни заболявания, не може да спи добре.
При авитаминоза то чувства неопределени болки към по цялото тяло, в мускулите и костите. Настъпва склонност към кръвотечение от венците, появяват се подкожни кръвоизливи, обща отпадналост.
Източници богати на витамин С, за някои плодове и зеленчуци, като шипка, лимони, вишни, ябълки, сладък червен пипер, магданоз, зеле, зелен лук, маруля, домати, различни листа от диворастящи растения, като коприва, лапад, хмел, люцерна, иглика и др. В някои зеленчуци витамин С се намира в много устойчива форма благодарение на наличието на противо окисляващо вещество: такива зеленчуци са на пример сладките червени чушки и лимоните. В други храни той се разрушава много лесно, като на пример шипките.
Публикуване на коментар