Храненето трябва да осигури хармонично развитие на организма, да предпазва здравето, да удължава живота и да увеличава производителността на труда. Това се постига посредством ежедневното приемане на храни , които съдържат различни хранителни вещества. Тези вещества действуват по три начина:
1. Внасят материал за градеж и възстановяване на тъканите и органите.
2. Доставят "гориво", т.е. вещества, които по пътя на окислението и постепенното разпадане снабдяват организма с топлина и друга енергия, необходима за различните дейности - физическа и умствена.
3. Внасят вещества , нужни за регулиране на различните функции на организма.
Хранителното вещество е това, което притежава изброените по-горе качества.
Разпределение на хранителните вещества според дейността, с която те участват в организма:
I Градивна дейност. Развива се от:
1. Белтъци - Най-важната съставка на всички клетки на организма (влизат в състава на ядрата и на протоплазмата им).
2. Мазнини - Влизат в състава на почти всички клетки.
3. Въглехидрати - Минимални количества от тях влизат в състава на мускулите, черния дроб, кръвта и др.
4. Минерали - Влизат в състава на всички клетки.
5. Вода - Намира се във всички клетки. Осигурява нормалната напрегнатост на тъканите.
II Енергийна дейност. Развива се от:
1. Въглехидрати - Те доставят енергия на организма за бързо използуване.
3. Мазнини - Мазнините са важен запас на концентрираната енергия.
За енергийни нужди белтъци се използуват, когато липсват в организма въглехидрати и маси (при продължително гладуване).
Калории - Енергията, доставяща на организма от храните, се измерва в калории. На какво се равнява една голяма калория? Една голяма калория се равнява на енергията, необходима да повиши температурата на 1 литър вода с градус (1 г. въглеводи = 4,1 кал., 1 г. белтъци = 4,1 кал., 1 г. мазнини = 9,3 кал.).
III Регулаторна предпазна дейност. Развива се от:
1. Витамини - Те регулират всички жизнени процеси: окисление, разпад, синтез, изграждане на нови вещества и пр.. Най-важни са витамините: A, B1, B2, B6, PP, B12, C, D, E, K, P и F.
2. Минералните соли: калцеви, фосфорни, магнезиеви, калиеви, натриеви; микроелементите - хлор, йод, желязо, кобалт и др. Регулират кръвообращението, нервната функция, образуването на хормони, ферменти и пр.
3. Вода - Тя осигурява разтварянето и пренасянето на хранителните вещества, поддържа топлинното равновесие, всмукването и отделянето отровните вещества чрез потта и урината.
Публикуване на коментар