Да помогнем!

Home » , , , » Диетично хранене при затлъстяване

Диетично хранене при затлъстяване

Penulis : mockata2 on 20.05.2014 г.

 
Основен принцип на диетолечението при болните с наднормено телесно тегло е намаление количеството на приеманата храна. Трябва да има несъответствие между приетата и изразходваната енергия. Ако енергийният внос е чувствително по-малък от изразходваната енергия, резервните мазнини в организма изгарят и теглото намалява. Диетата трябва да бъде разтоварваща и да бъде съобразена с двигателното натоварване.
  При започване на диетичен режим за отслабване препоръчваме да се спазват следните правила:
  1. Мобилизиране на волята и осъзнаване на необходимостта от спазване на диетичния резим за продължително време.
  2. Започване с калорийната стойност на основните хранителни продукти с оглед правилния им подбор.
  3. Рязко ограничаване на въглехидратите и мазнините.
  4. Забрана на алкохола.
  5. Да се консумират големи количества зеленчуци и несладки плодове.
  6. Храненето трябва да става често 4 - 5 пъти дневно, на малки порции, като най-големият прием да бъде преди отиването на работа.
  7. Диетата трябва да бъде богата на витамини и минерални соли, тя не трябва да предизвиква загуба на активна телесна маса, т. е. мускулатура.

  Разрешени хранителни продукти:

  1. Плодове (предимно сурови) - ябълки, сливи, круши, лимони, портокали, грейпфрути и маслини.
  2. Зеленчуци - краставици, домати, зеле, спанак, чушки, репички, зелена салата. Целината, червеното цвекло и морковите са по-калорични.
  3. Ръжен или типов хляб - 50-100 грама на ден.
  4. Яйца - твърдо сварени, сняг от белтъци със захарин.
  5. Обезмаслено мляко, айран, извара, краве сирене.
  6. Риба, нетлъсти меса и птици. Желателно е месото да бъде варено или печено, а птиците на грил.
  7. Мазнини - 30-40 грама дневно. За предпочитане е слънчогледовото олио, което съдържа повече наситени мастни киселини.
  8. Течности - вода, чай, кафе без захар, газирана и минерална вода.

  Забранени или ограничени храни:

  1. Тлъсто месо, пастети, пушено месо.
  2. Сметана, пълномаслено мляко, овче сирене.
  3. Захарни и тестени изделия.
  4. Алкохолни напитки.

Разтоварващи дни

  Препоръчва се 1-2 пъти седмично включването на разтоварващи дни. Те биват плодово-зеленчукови, мастни, белтъчни и комплексни.
  Въглехидратни разтоварващи дни. Те се изграждат на принципа: ограничение на белтъчните, забрана на мазните, приемане предимно на несладки плодове при достатъчен внос на витамини и минерални соли.
  Препоръчва се приемането по 1,5 кг. сурови или печени ябълки, разпределени на 5 порции. Може да се заменят със салати, краставици, ягоди, вишни.
  Въглехидратните разтоварващи дни обикновено се понасят добре от болните.
  Мастни разтоварващи дни. Най-подходящо е приложението на сметана, която е богата на мазнини, подтискащи секрецията на инсулина от задстомашната жлеза. Сметаната се консумира на 5 приема, освен това 2 пъти на ден болните получават кафе.
  Белтъчни разтоварващи дни. Те са най-целесъобразни. Повишават  специфичното динамично действие на храната. Съдържащите се в някои белтъчини липотропни вещества обезпечават достатъчно чувство на ситост без изразена реакция от страна на задстомашната жлеза. Белтъчините съдействуват за мобилизиране на мастите от мастните депа и подтискат превръщането на въглехидратите в масти.
  Използува се предимно извара или кисело мляко. Някои препоръчват масни или рибни разтоварващи дни.
  Киселото мляко се приема 6 пъти дневно по 250 г. Прилагането на прясно мляко според някои автори е нецелесъобразно, тъй като то нерядко предизвиква чувство на глад, раздуване на стомаха, а понякога не се понася добре от болните.
    Комплексни разтоварващи дни. В продължение на няколко дни 3-4 се приемат въглехидрати, мазнини и белтъчини в редуцирани количества. Еднократно се прилагат отводняващи средства. Изборът на тези медикаменти се определя от лекар. При ниско артериално налягане тези медикаменти са противопоказни.

  Примерна диета за болни със затлъстяване
  Диета с 1600 калории

Първи ден
  Закуска - 250 см3 чай без захар, 50 г. сирене, 1 варено яйце.
  Закуска в 10 ч. - 250 г ябълки, 100 г прясно сирене.
  Обяд - 300 г месо с домати, 220 г млечен кисел без захар.
  Закуска в 16 ч. - 100 г прясно сирене.
  Вечеря - 150 г кюфтета на скара, 120 г слата зеле и моркови, 250 г кисело мляко, 150 г ръжен хляб за деня.
  Химичен състав: 99,87 г белтъчини, 62,16 г мазнини, 79,87 въглехидрати, 1723 калории.

Втори ден
  Закуска - 250 см3 чай без захар, 50 г телешки салам..
  Закуска в 10 ч. - 250 см3 доматен сок.
  Обяд - 200 г телешко печено, 120 г салата от ряпа и моркови.
  Закуска в 16 ч. - 220 г плодов кисел без захар, 1 варено яйце.
  Вечеря - 220 г пиле задушено със 120 г грах, 250 г кисело мляко, 150 г ръжен хляб за деня.
  Химичен състав: 109,10 г белтъчини, 50,42 г мазнини, 70,20 въглехидрати, 1574 калории.

Трети ден
  Закуска - 250 мс3 чай без захар, 50 г сирене.
  Закуска в 10 ч. - 1 варено яйце.
  Обяд - 300 г паприкаш с месо, 250 см3 компот без захар.
  Закуска в 16 ч. - 250 см3 ябълков сок.
  Вечеря - 220 г руло от месо, 120 г салата от краставици (мариновани чушки), 220 г. млечен кисел без захар, 150 г ръжен хляб за деня.
  Химичен състав: 92,21 г белтъчини, 62,56 г мазнини, 86,78 въглехидрати, 1751 калории.

Четвърти ден
  Закуска - 250 см3 обезмаслено прясно мляко без захар, 1 варено яйце.
  Закуска в 10 ч. - 250 г ябълки.
  Обяд - 100 г варено месо, 120 г салата от краставици (мариновани чушки).
  Закуска в 16 ч. - 250 см3 доматен сок.
  Вечеря - 200 г риба печена, 120 г салата от ряпа и моркови, 250 см3 компот без захар, 150 г ръжен хляб за деня.
  Химичен състав: 88,17 г белтъчини, 58,31 г мазнини, 84,96 въглехидрати, 1280 калории.

Пети ден
  Закуска - 250 см3 чай без захар, 50 г сирене.
  Закуска в 10 ч. - 100 г прясно сирене.
  Обяд - 220 г руло от месо, 120 г задушен грах, 250 см3 нектар без захар.
  Закуска в 16 ч. - 1 варено яйце.
  Вечеря - 200 г печени кренвирши, 120 г салата от зеле и моркови, 120 г кисело мляко, 150 г ръжен хляб за деня.
  Химичен състав: 106,35 г белтъчини, 65,96 г мазнини, 67,97 въглехидрати, 1691 калории.

Шести ден
  Закуска - 250 см3 прясно мляко без захар, 50 г кашкавал тип "Витоша"
  Закуска в 10 ч. - 250 см3 ябълков сок, ч варено яйце.
  Обяд - 150 г кюфтета на скара, 120 г салата от ряпа и моркови, 220 г плодов кисел без захар.
  Закуска в 16 ч. - 100 г прясно сирене.
  Вечеря - 300 г месо с домати, 250 см3 компот без захар, 150 г ръжен хляб за деня.
  Химичен състав: 88,84 г белтъчини, 52,21 г мазнини, 105,85 въглехидрати, 1636 калории.

Седми ден
  Закуска - 250 см3 чай без захар, 50 г телешки салам.
  Закуска в 10 ч. 100 г прясно сирене.
  Обяд - 200 г телешко печено, 120 г салата от зеле и моркови, 250 г ябълки.
  Закуска в 16 ч. - 250 см3 доматен сок.
  Вечеря - 200 г пилешко варено, 120 г мариновани краставици, 220 г млечен кисел без захар, 150 г ръжен хляб за деня.
  Химичен състав: 104,89 г белтъчини, 30,41 г мазнини, 57,90 въглехидрати, 1328 калории.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Споделяне :

Публикуване на коментар

 
Company Info | Contact Us
Copyright © 2013. Здравна тема . Всички права запазени.
Всички статии могат да бъдат ползвани само чрез изричното споменаване на източника.
Design Template by Здравна тема | Powered by Blogger