Да помогнем!

Home » , » Как да се хранят спортистите

Как да се хранят спортистите

Penulis : mockata2 on 5.07.2013 г.

  Спортистите през време на интензивна тренировка, изразходват голяма мускулна енергия. Храненето им следователно трябва да бъде висококалорично, да бъде съобразено с всички изисквания на рационално хранене и да отговаря на следните условия:
  1. Да се приема лесно усвоима храна.
  2. Разнообразно хранене, богато на витамини в течно или кашообразно състояние.
  3. Количество на витамин С, витамин В1 и някои други витамини трябва да бъде удвоено и утроено.
  4. Непосредствено преди състезание трябва да се хранят с лесно усвоими въглехидрати ( глюкоза, фруктоза или обикновен захар), под формата на сироп с лимонов и портокалов сок.
  5. При интензивна тренировка количеството на основните хранителни вещества трябва да се увеличи, както следва: белтъчини 150 - 170 г., мазнини 100 -120 г. и въглехидрати до 650 г.
  6. Общата калорийност на дневното хранене трябва да достига 4500 - 5200 калории.
  7. Необходимо е да се приема обилно количество плодове и зеленчуци, мляко и млечни произведения и месо, като в същото време се избягва претоварването на храносмилателния тракт с много целулоза. Една част от мазнините трябва да се приема под формата на растително масло.
  Режимът на хранене на спортистите да съществува на графика на тяхната тренировка. Обикновено преди тренировка трябва да се хранят с около 30% от общия калораж на дневния порцион, като между храненето и тренировката е необходим интервал от два часа за смилане и усвояване на основните хранителни вещества. След тренировка спортистите се нуждаят от отдих 30 - 40 минути, след което отново може да се хранят. Преди състезание добре е да се приемат захарни храни с витамини, в състава на която влизат глюкозата, ягодов сироп, витамин С, глутаминова киселина и минерални соли, или сок от цитрусови плодове със захар, глюкоза.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Споделяне :

Публикуване на коментар

 
Company Info | Contact Us
Copyright © 2013. Здравна тема . Всички права запазени.
Всички статии могат да бъдат ползвани само чрез изричното споменаване на източника.
Design Template by Здравна тема | Powered by Blogger