Да помогнем!

Home » » Рационално хранене

Рационално хранене

Penulis : mockata2 on 5.04.2013 г.


 Човешкият организъм на възраст 70 г. с тежест 70 кг. има следния химичен състав: белтъци 5-17 кг.(19%), маси 7-12 кг.(17%), въглехидрати 0,05-0,8 кг.(1%), минерални соли 2,5-3 кг.(4%), вода 40-45 кг.(59%), витамини минимално количество.
  Следователно рационалното хранене трябва да осигурява:
  1. Калорийните потребности на организма, които са в зависимост от възрастта, страната, климата, професията и физиологичното състояние (усилен растеж, бременност, кърмене и др.).
  2. Необходимото количество белтъци, масти и въглехидрати, необходими за градивните и енергийните функции.
  3. Необходимите витамини, минерални соли и вода, чрез които се задоволяват регулаторите и предпазните функции.
  За доброто построяване на рационалното хранене е необходимо спазването освен на изтъкнатите три изисквания още и изпълнението на някои основни правила:
  1. Храната да се приема по възможност в най-естествен вид, без прибавка на химични консервиращи вещества или прекомерна употреба на топлинна и механична обработка.
При тези условия храната запазва витамините, ферментите, солите, багрилните вещества, плодовите киселини, както и различните ароматни вещества, толкова необходими за възбуждане на апетита и подобряване на храносмилането и усвояемостта на храната.
  2. Да не се преяжда. Обилното и превишаващото физиологичните норми хранене на само че не е полезно, но даже е и вредно за организма. С право Сократ е казал: "Ние живеем, не за ядем, а ядем, за да живеем". Преяждането води до затлъстяване.
  3. Необходимо е вмъкване в храненето ни периодично на разтоварващи дни. През това време задържаните в организма разпадни продукти се изхвърлят - става пречистване и обновление на клетките. В почти всички религии е изкристализирала  мъдростта, че са необходими дни на постене, тримерене и пр. В съвременната наука за храненето са въведени т. нар. зигзагообразни диети, плодово-млечни дни, които се състоят в периодично хранене (един или два дни в седмицата) с определено количество плодове или кисело мляко и пр.
  За да бъде храненето рационално и добре балансирано, е необходимо ежедневно на трапезата да има от седемте групи основни храни.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Споделяне :

Публикуване на коментар

 
Company Info | Contact Us
Copyright © 2013. Здравна тема . Всички права запазени.
Всички статии могат да бъдат ползвани само чрез изричното споменаване на източника.
Design Template by Здравна тема | Powered by Blogger