Да помогнем!

Витамин А

Penulis : mockata2 on 25.04.2013 г.

  Витамин А се съдържа в различни животински масла, особено в кравето и рибеното. Намира се също в голямо количество в жълтъка на яйцата и в хайвера, както и в черния дроб и други вътрешни органи на животните. Почти не се съдържа в сланината, свинската мас и растителните масла, много малко в говеждата лой.
Под формата на провитамин А или каротин този витамин се намира в голямо количество в морковите, червените чушки, тиквите, доматите, спанака, копривата, кайсиите и други зеленчуци и плодове с жълточервен цвят. Този витамин се разрушава от слънчевата и ултравиолетовата светлина и кислорода.
  Витамин А се всмуква от червата само при наличие на мазнини. Като се ядат сурови, необработени в мазнини моркови, каротинът се използва само 10-15 %, ако обаче се ядат задушени в масло, каротинът се използва до 90%
  При продължителен недостиг или липса на витамин А в храната може да се развият редица болестни явления: изоставане в развитието на скелета, кокоша слепота - слабо виждане в здрач и нощем, възпаление на очите и лигавицата на носно-гърлената кухина, белите дробове, стомаха, червата, пикочо-половите органи, израждане на черния дроб и други.
  Дневното необходимо количество за възрастен човек е около 5000 ИЕ или 1,5 мг чист витамин. При бременни и кармачки, както при много тежък физически и умствен труд е необходимо 2-2,5 мг дневно витамин А.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Споделяне :

Публикуване на коментар

 
Company Info | Contact Us
Copyright © 2013. Здравна тема . Всички права запазени.
Всички статии могат да бъдат ползвани само чрез изричното споменаване на източника.
Design Template by Здравна тема | Powered by Blogger