> Прясна риба селда 800 г.
> резене 5-6 плодчета
> хрян настърган 1/2 чаена лъжичка
> синап 1/2 чаена лъжичка
> черен пипер 10-12 зърна
> дафинов лист 2 бр.
> захар 1/2 чаена лъжичка
> оцет 20 мл.
> моркови 50 г.
> червен лук 100 г.
> сол на вкус
Почистената риба селда от главата и вътрешностите се измива и поставя в подсолена вода. След 12 часа се отцежда и нарязва на ивици, широки около 2 см. Прибавят се нарязаният лук, нарязаните моркови и подправките. Залива се с вода, в която са варени захарта и оцетът, но охладена. Селдата се поставя в хладилник. След 4-5 часа тя е готова за консумация.
Публикуване на коментар