> плодове на ревен 400 г.
> нишесте 20 г.
> каймак 60 г.
> вода 600 мл.
За топчетата от грис:
> грис 50 г.
> прясно мляко 150 мл.
> захар 30 г.
> яйце 1 бр.
> прясно масло 50 г.
> сол на вкус
Почистените и измити плодове на ревена се нарязват на тънки парченца и се пускат във вряща подсолена вода. Варят се 5 минути, като се прибавя размитото в хладка вода нишесте.
Топчетата се приготвят, като в прясното мляко се прибавят сол, захар, прясното масло и грисът. Сварява се гъста каша. След леко охлаждане се прибавя яйцето и се размесва. Оформят се топчета, които се пускат в горещата супа. Когато изплуват на повърхността, те се отстраняват и охлаждат. При поднасяне се поставят в супата, като се прибавят и по 1 супена лъжица каймак.
Публикуване на коментар