Сутрешната закуска трябва да се състои от една чаша чай от шипки, липов цвят, риган, ябълкови кори или руски чай - според вкуса и сезона, мляко или плодов сок, една лъжица мед, пълнозърнест хляб, масло или сирене 200 г. сурови плодове.
Обедът трябва да представлява главното ядене на деня и да се състои от зеленчукова супа, по възможност съставена от различни зеленчуци - борш, градинарска, манастирска, крем супа или месен бульон със зеленчуци.
Второто ядене е 100-150 г. месо, сготвено със зеленчук, задушено или печено, гарнирано с ориз, картофи, моркови и грах. Към него се поднася салата от зеленчук - домати, чушки, зеле, червено зеле, кисело зеле, репички, краставици, ряпа, алабаш, моркови и други. Третото ядене е обикновено компот или сурови плодове.
Следобедна закуска в 16 часа е добре да се състои от 1/4 л. кисело или прясно мляко и малко плодове за възрастните, а за децата към тази закуска да се прибави филия с масло или извара.
Вечерята трябва да бъде съставена от по-леки храни и да се приема най-малко два часа преди лягане - мляко, плодове или компот, кашава храна, ориз, пюре, постно ядене.
Публикуване на коментар