При продължително недостатачно хранене или пълна липса на витамин РР, както и при ядене на царевица, се развива болестта пелагра. Тази болест дава следните признаци: загрубяване и потъмняване на кожата по откритите част на тялото (ръце, лице, уши, нос), диария, увреждане на нервната система, душевни разтройства. Болестта може да завърши със смърт. В миналото у нас са боледували хиляди хора от пелагра, сега обаче не се среща.
Витамин РР
Penulis : mockata2 on 11.04.2013 г.
Витамин РР (ниацин, никотинова киселина) е открит от Казмир Функ. Намира се в доста голямо количество в черния дроб (17-20 мг %), сушената бирена и хлебна мая (около 40-60 мг %), в повечето гъби (около 50 мг %), оризовите трици (20 мг %). Съдържа се също в сиренето, месото, морковите и доматите (10 мг %).
При продължително недостатачно хранене или пълна липса на витамин РР, както и при ядене на царевица, се развива болестта пелагра. Тази болест дава следните признаци: загрубяване и потъмняване на кожата по откритите част на тялото (ръце, лице, уши, нос), диария, увреждане на нервната система, душевни разтройства. Болестта може да завърши със смърт. В миналото у нас са боледували хиляди хора от пелагра, сега обаче не се среща.
При продължително недостатачно хранене или пълна липса на витамин РР, както и при ядене на царевица, се развива болестта пелагра. Тази болест дава следните признаци: загрубяване и потъмняване на кожата по откритите част на тялото (ръце, лице, уши, нос), диария, увреждане на нервната система, душевни разтройства. Болестта може да завърши със смърт. В миналото у нас са боледували хиляди хора от пелагра, сега обаче не се среща.
Още по темата
If you enjoyed this article just click here, or subscribe to receive more great content just like it.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Публикуване на коментар