Да помогнем!

Home » , , » Витамин В12 - Цианкобаламин

Витамин В12 - Цианкобаламин

Penulis : mockata2 on 17.04.2013 г.

  Витамин В12 (цианкобаламин) се намира в голямо количество в черния дроб, месото и в някои зеленчуци. Синтезира се и от някои червени бактерии. Играе голяма роля за правилното узряване на червените кръвни клетки в костния мозък. За да може да се извлече от храните, необходимо е действието на едно сложно белтъчно съединение ( отделно от стомаха и наречено гастромукопротеин). Ако в храната липсва витамин В12 или е нарушено отделянето на това белтъчно вещество от стомаха, в организма се развива злокачествена анемия.
  Към витамин В-комплес някои автори причисляват също пангамовата киселина (витамин В15). За първи път тя е изолирана в чист вид от Кребс и неговите ученици от ядките на кайсии и от оризовите трици. Доказана е също в пивоварните дрожди, в черния дроб, кръвта. Взема участие в дейността на клетъчните дихателни ензими. Терапевтично е използувана при сърдечно-съдови заболявания, ревматизъм и др. Дневното необходимо количество за човек е под 2 мг.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Споделяне :

Публикуване на коментар

 
Company Info | Contact Us
Copyright © 2013. Здравна тема . Всички права запазени.
Всички статии могат да бъдат ползвани само чрез изричното споменаване на източника.
Design Template by Здравна тема | Powered by Blogger