Да помогнем!

Home » , » Затлъстяване при децата

Затлъстяване при децата

Penulis : mockata2 on 7.05.2013 г.


  Начинът на хранене на детето през първите няколко години е решаващ за по-нататъшното му развитие по отношение на телесната маса, а от там на здравето. Защо? За разлика от възрастния детският организъм натрупва излишните тлъстини постъпили с храната като концентрирани захари, тестени продукти, мазнини и т. н., не като използва капацитета на наличните мастни клетки, с които разполага от рождение, а бързо произвежда нови, за да задоволи нуждите си. А този процес е невъзвратим. Новообразуваните мастни клетки остават за цял живот. Установено е, че броят на мастните клетки се фиксира предимно до пубертета. Именно затова прехранването през детската възраст е по-вредно и затлъстяването е с по-лоши последствия и се лекува по-трудно. Когато възрастният със затлъстяване намалява своята телесна маса, не са намалява броят на мастните клетки. Те само намаляват своя обем и при най-малко нарушение на диетата бързо го възобновяват, а даже и увеличават.
  Броят на мастните клетки се определя още през вътре-утробното развитие - особено в последните три месеца на бременността. Бремената жена трябва да се пази от наднормено увеличаване на телесната маса, преди всичко за да се избегнат последиците за детето и.
  Необходимо е да се знае, че за да не се появи затлъстяване при бъдещата майка, е необходимо енергийната стойност на приеманата храна да не се надвишава с повече от 20% физиологичната норма отпреди бременността.
  Честа причина за затлъстяването на децата е прехранването им още в раната възраст от 1 до 3 годишните.Изследванията показват, че основната причина за това е прекомерната употреба на въглехидрати.

  Таблица с физиологични норми за хранене на децата и юношите по възрастова група - количеството на хранителните продукти е в грамове.



  При лечението на затлъстелите деца трябва да сме особено внимателни. Растящия организъм не бива да се лишава от нужните му градивни вещества. Рядко при подрастващите се препоръчват диети, внасящи под 1500 ккал дневно. На децата е присъща любовта към движение. Спортните игри, карането на колело, плуването, бягането, всички упражнения по лечебна физкултура ще допринесат за необходимия енергоразход, за да са децата с нормална телесна маса




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Споделяне :

Публикуване на коментар

 
Company Info | Contact Us
Copyright © 2013. Здравна тема . Всички права запазени.
Всички статии могат да бъдат ползвани само чрез изричното споменаване на източника.
Design Template by Здравна тема | Powered by Blogger