Под формата на провитамин А или каротин този витамин се намира в голямо количество в морковите, червените чушки, тиквите, доматите, спанака, копривата, кайсиите и други зеленчуци и плодове с жълточервен цвят. Този витамин се разрушава от слънчевата и ултравиолетовата светлина и кислорода.
Витамин А се всмуква от червата само при наличие на мазнини. Като се ядат сурови, необработени в мазнини моркови, каротинът се използва само 10-15 %, ако обаче се ядат задушени в масло, каротинът се използва до 90%
При продължителен недостиг или липса на витамин А в храната може да се развият редица болестни явления: изоставане в развитието на скелета, кокоша слепота - слабо виждане в здрач и нощем, възпаление на очите и лигавицата на носно-гърлената кухина, белите дробове, стомаха, червата, пикочо-половите органи, израждане на черния дроб и други.
Дневното необходимо количество за възрастен човек е около 5000 ИЕ или 1,5 мг чист витамин. При бременни и кармачки, както при много тежък физически и умствен труд е необходимо 2-2,5 мг дневно витамин А.
Публикуване на коментар