Витамин В1 се нарича още тиамин (поради съдържанието му на сяра) или аневрин поради това, че предпазва нервите от възпаление. Когато липсва в храната, получава се болестта Бери-бери. Изразява се с поражение на сърцето, появява се отоци по краката, тежки парализи и може да завърши със смърт. Витамин В1 се съдържа в голямо количество в дрождите (хлебна и бирена мая), черния дроб, обвивката на житните зърна (пшеница, трици), особено в кълновете на житните семена (пшеница, ечемик, овес, ориз), жълтъка на яйцето, соята, лещата, грахта, зрелия фасул. При лекуване е необходимо болният да приема дневно 10-20 мг витамин В1. Това количество се съдържа в 250-300 гр. бирена мая или 80-200 гр. суха бирена мая. Може да се вземе също 200 гр. прясна мая за хляб, която съдържа около 4 мг. витамин В1, или 200 гр. отвара от пшеничени трици, съдържаща около 2 мг. витамин В1.
Витамин В1
Penulis : mockata2 on 9.04.2013 г.
От както е открит витамин В1, от дрождите или черния дроб са изолирани около 30 различни вещества, от които 15 принадлежат към витамините от група В и носат най-различни наименования.
Още по темата
If you enjoyed this article just click here, or subscribe to receive more great content just like it.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Публикуване на коментар