Витамин D се нарича противорахитичен, защото предпазва от рахит. Той се намира във всяка животинска и растителна клетка. Естествени източници на витамин D са животинските мазнини, особено чернодробните мазнини от рибите моруна, тон, сьомга и други. Съдържа се и в жълтъка на яйцето, в млякото, кравето масло, рибеното масло, хайвера и в животинските мазнини. Намира се в голямо количество в сушената бирена и хлебна мая, какаовото масло и растителните масла под формата на провитамин D, който след облъчване с ултравиолетови лъчи се превръща във витамин D. Под влияние на слънчевите лъчи организмът сам синтезира витамин D.
Витамин D играе много важна роля в човешкия организъм. Той участва на първо място във всмукването на калция и фосфора от червата, а след това и при тяхната обмяна в самия организъм.
При липса на този витамин се развива болестта рахит, при която костите на крайниците стават меки и се разкривяват; удебеляват краищата на ребрата, развива се плоско стъпало, а мускулите стават вяли; понижава се съпротивата към различни инфекциозни и простудни заболявания. Рахитът се развива у деца, които живеят в затворени и тъмни помещения. Това обуславя смутената ендогенна синтеза на витамин D в кожата на децата. Дневното необходимо количество на витамин D е 500 - 1000 ИЕ, а за лечение или профилактика на рахитични деца се прилагат 5 - 10000 ИЕ и повече.
Витамин D, взет в големи дози, действува отровно: настъпва голямо увеличение на холестерина в кръвта и се развива атеросклероза. Има опасни случаи на отравяне на хора, които са яли големи количества риба и черен дроб от морски риби.
Публикуване на коментар