Да помогнем!

Home » » Изкуството да се храним правилно

Изкуството да се храним правилно

Penulis : mockata2 on 14.05.2014 г.

  Да се храним добре е цяло изкуство. Доказано е, че много вредни навици съпътстват ежедневното хранене на децата и трудещите се. Затова трябва да се грижим  не само за добрия избор и приготвянето на храната, но също така и как да се приема приготвената храна. Много заболявания на храносмилателната система - язва, гастрит, колити, а така също лошо самочувствие, безсъние, нервност и др. могат да се дължат на неправилно хранене.

  Тези основни правила на изкуството за хранене са следните:
 
1. Храни се с настроение и без отегчение!
  Ако си преуморен  от работа, нервно напрегнат, ядосан и пр. почини малко при отворен прозорец, даже направи няколко дълбоки вдишвания и издишвания и след като се успокоиш, започни да се храниш. През време на храненето не трябва да се чете вестник, нито да се говори  за работа и тревожни неща, което пречи на нормалното усвояване на храната. За доброто усвояване на храната играе роля и спокойната обстановка, добре наредената маса и сервирана маса, даже цветът на масата и добрата музика също. През време на яденето не трябва мисълта да се отвлича по ежедневните грижи или по работа.

  2. Наслаждавай се на хубавата храна!
  Хубавото ядене трябва да се приема с наслада при добро настроение. Нужна е по-голяма култура при приготвянето, подреждането на трапезата и приемането на храната. Храната трябва да възбужда апетита. Нормално е и полезно ядене е яденето с апетит, яденето с удоволствие. Наслаждението от яденето се изразява много благоприятно и върху висшата нервна дейност. Знае се, че апетитът е най-мощният възбудител на секрецията на храносмилателните жлези.

 3. Дъвчи последователно и основно храната!

  Внимателно и дълго дъвчене на храната води до доброто ослюнчаване и раздробяване, което улеснява много по-нататъшното смилане. Така например картофите, хлябът, плодовете и зеленчуците, ако сдъвкат по-дълго време и станат на пюре в устата, стават по вкусни, защото скорбялата под влияние на слюнчестия фермент птиалин се превръща в захар. Ако месото се дъвче дълго, то се раздробява и става на кашичка, при което белтъкът лесно се разпада от ферментите на стомаха и червата до прости аминокиселини, които се всмукват много добре през чревната стена. Една немска поговорка гласи "Най-доброто пюре е приготвеното в устата".

  4. Яж винаги само когато имаш апетит, но не по-често от 3-4 пъти дневно!

  Апетитът се възбужда и се запазва само когато човек се храни в определено време. Всички органи и системи в организма имат нужда от време за почивка. При огладняване се получават сигнали до мозъчната кора, човек започва чувства куркане на червата и отделяне на стомашен сок, точно тогава трябва се яде.

  5. Не простудявайте никога стомаха си!
  При приемане на много студена храна, като сладолед, студени супи или студени напитки, може да се получи възпаление на стомашната лигавица - гастрит. Най-добрата температура на напитките през студения сезон е 8-10 градуса. Употребата на лед и ледени напитки води според много автори до появата на гастрит.

  6. Не изгаряй стомаха си с гореща и дразнеща храна!
  В някои страни се пие в голямо количество силен горещ чай (Япония, Китай), а в други (България, Гърция, Турция и други европейки страни) се злоупотребява с лютив червен пипер, черен пипер, оцетгорчица, хрян и др., които възбуждат стомашните жлези, но предизвикват подуване на лигавицата, зачервяване и истинско възпаление - гастрит, язва и др. Някои автори смятат даже, че по-често срещане на рак на стомаха в Япония се дължи на широко разпространения обичай да се изгаря стомаха с много гореща храна. Оптималната температура на горещите ястия, супи и др. трябва да бъде 50-60 градуса.

  7. Не се храни късно вечер!
  Доказано е, че късното ядене вечер преди сън причинява тежест на стомаха, неприятно усещане в сърдечната област и често неприятни, страшни сънища, особено у по-пълни и стари хора или хора, които имат стомашно-чревни и чернодробни смущения. Освен това от по-обилното вечерно хранене се напълнява много лесно. Вечерята трябва да бъде по-лека и съставена от не дразнещи и леко усвояеми  храни: мляко, сирене, плодове, компоти.

  8. Приемай по възможност винаги на обяд супа от месо, риба или зеленчуци в топло състояние!
  С това се възбужда апетитът  и се подобрява усвояемостта на храната. Доказано е, че сухата храна се усвоява по-лошо. От друга страна, супата раздразва жлезистия апарат на стомаха и предизвиква обилно сокоотделяне - както казва народът: "Апетитът идва с яденето". Освен това в супата често прибавя лимонов сок, оцет, винена киселина или някои подправка, която дразни вкусовия апарат и хранителния център. Сладките блюда и десертите трябва винаги да се вземат най-после, защото захарта бързо насища и убива апетита, а от друга страна, когато сладките блюда се приемат накрая, завършва се още по-приятно чувство яденето.

  9. Никога не преяждай, не препивай, защото прекомерното изпълнение на стомаха води до преразтягане на неговата мускулатура, понижение на тонуса и увеличение на обема. Това правило трябва да се спазва и на празниците, когато често от преяждане и препиване се получават не само възпаление на стомаха и червата, но и на задстомашната жлеза, функционални нарушения на черния дроб и жлъчните пътища и др.
  



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Споделяне :

Публикуване на коментар

 
Company Info | Contact Us
Copyright © 2013. Здравна тема . Всички права запазени.
Всички статии могат да бъдат ползвани само чрез изричното споменаване на източника.
Design Template by Здравна тема | Powered by Blogger