Да помогнем!

Home » , » Полезно ли е да ходим на излет?

Полезно ли е да ходим на излет?

Penulis : mockata2 on 31.05.2013 г.

  Ходенето на излет в почивния седмичен ден представлява едно средство, което е в състояние да предизвиква в организма значително натоварване и полезен ефект. Разбира се, полезният ефект не е еднакъв при всички случаи на провеждане на излета. Правилно е протекъл излетът, когато в него е имало известен по-значителен преход пеша без употреба на алкохол и цигари. Ефектът му значително се повишава, когато отсядането за нахранване и отпочиване се съчетава с включването на различни подвижни игри.
  Въпреки възможностите на излета да оказва високо физиологично и формиращо въздействие и той не може да се приеме като форма на физическо въздействие, която е достатъчна. Защо това е така? Както е известно, положителния ефект и градивните процеси в организма настъпват в периода на възстановяването, след получената в него умора, като при това възстановяването се извършва на по-високо от изходното ниво.

Организмът обаче притежава една сигнална система, която не допуска в него да се образува по-висока степен на умора, отколкото е тази, която може да бъде преодоляна по време на сън. При това положение полезният ефект, а именно наличието на свръх компенсаторно възстановяване, се осъществява на следващия ден ( след което този ефект изчезва и в нивото на жизнеността дори може да настъпи спадане до края на работната седмица). Така човек преди всеки излет се намира все на същото изходно ниво на своите физически възможности, а в някои случаи настъпва понижаване. Това означава, че ходенето на излет не може да служи като средство за повишаване на физиологическите функции, физическите качества и физическото развитие на човешкият организъм. Той има извънредно полезно действие, но тъй като се практикува веднъж седмично, последното изчезва  всеки път преди да се появи новият полезен ефект. Това обаче не е аргумент против практикуването му. Напротив, трябва де се използува от всеки  човек, който иска да живее разумно, но между отделните ежеседмични излети той трябва да търси и други форми за физическо натоварване.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Споделяне :

Публикуване на коментар

 
Company Info | Contact Us
Copyright © 2013. Здравна тема . Всички права запазени.
Всички статии могат да бъдат ползвани само чрез изричното споменаване на източника.
Design Template by Здравна тема | Powered by Blogger